Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


berlouskoni_trmontiΣκληρά μέτρα ύψους 45 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το πακέτο λιτότητας που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειώσει τα ελλείμματά της και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της τα επόμενα δυο χρόνια. Υπό το πιέσεις των αγορών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεση λήψη μέτρων, η Ρώμη προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων. «Η ανάγκη που γεννήθηκε από την πραγματικότητα έκτακτης ανάγκης μας υποχρεώνει να λάβουμε μέτρα διότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αν δεν το κάνουμε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, την ώρα που τα συνδικάτα ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ιταλία: «Καλλικράτης» και μεγάλες περικοπές
Ο κύβος ερίφθη και στην Ιταλία. Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο διετές πακέτο λιτότητας 45 δισεκατομμυρίων με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την αποφυγή του κινδύνου χρεοκοπίας σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Στα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνονται περικοπές σε όλο το δημόσιο εκτός από την υγεία, τη έρευνα, τον πολιτισμό και την παιδεία. Έκτακτη εισφορά μόνο στους έχοντες. 5% σε όσους κερδίζουν πάνω από 90.000 και 10%, σε όσους υπερβαίνουν τις 150.00 ευρώ. Ο 13ος μισθός θα κοπεί μόνο στις επιχειρήσεις του δημοσίου που δεν πιάνουν το στόχο της περικοπής των δαπανών.
Στη δέσμη μέτρων προβλέπεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κίνητρα για τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, το σταδιακό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στα 65 χρόνια.
Αναφερόμενος, στις λεπτομέρειες των μέτρων, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι αποσαφήνισε το Σάββατο ότι «θα καταργηθούν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί που μετρούν λιγότερους από εβδομήντα υπαλλήλους».
Επίσης ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για εύκολες απολύσεις, με μεγαλύτερες όμως αποζημιώσεις, και της υπογραφής ξεχωριστών συμβάσεων ανάμεσα σε εργοδότες και συνδικάτα, ανάλογα με την επιχείρηση, την περιοχή στην οποία βρίσκονται και τις όποιες, ιδιαίτερες συνθήκες παραγωγής.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, κατέστησε ήδη σαφές, όμως, ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις απολύσεις οι οποίες δεν στηρίζονται σε βάσιμη και αποδεδειγμένη αιτία».
Στο σχέδιο λιτότητας προβλέπεται ακόμη οι γιορτές μη θρησκευτικού χαρακτήρα όπως η Πρωτομαγιά να γιορτάζονται τις Κυριακές, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.
Από το πακέτο δεν εξαιρούνται ούτε οι πολιτικοί, καθώς στο εξής όλοι οι βουλευτές, γερουσιαστές, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να ξεχάσουν οριστικά την πρώτη θέση για τα αεροπορικά τους ταξίδια, ενώ, σε περίπτωση που διατηρούν και άλλη, παράλληλη, επαγγελματική δραστηριότητα, εκτός από το πολιτικό τους αξίωμα, θα χάνουν σχεδόν το 50% του μισθού τους.
Οι περικοπές εξόδων των πολιτικών και του όλου πολιτικού συστήματος, πρόκειται να αγγίξουν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Η κατάργηση πενήντα τεσσάρων χιλιάδων θέσεων κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνεπάγεται την απάλειψη τριάντα οκτώ περιφερειών και χιλίων πεντακοσίων δήμων, με λιγότερους από χίλιους κατοίκους, που θα εκπροσωπούνται μόνο από τον δήμαρχο.
Εν τω μεταξύ ο Τζούλιο Τρεμόντι επιτέθηκε σε αυτούς που αντιδρούν στο ευρωομόλογο λέγοντας ότι αν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων.
Ο κ. Τρεμόντι πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ανοδική πορεία των σπρεντς, ξεκίνησε από το Φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και χαρακτήρισε την γαλλο-γερμανική διάσκεψη την επόμενη Τρίτη, ιδιαίτερης σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν για την Ευρώπη και υπέρ της Ευρώπης.
«Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά ένα τεράστιο ποσοστό της Ευρώπης και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου», τόνισε ο κ. Τρεμόντι.
ΠΗΓΕΣ: NΕΤ – ΝΕΤ FM- AMΠΕ, Ιταλικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο
Ρεπορτάζ: Κ. Καλέτσιος
Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος


berlouskoni_trmonti