Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ


Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο με ανησυχία.



Το ποτάμι της λαϊκής οργής έχει ξεχειλίσει στην Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να μην πτοούνται ούτε από την παρουσία της αστυνομίας, ούτε από τα τανκς που έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους.
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια της Παρασκευής και τουλάχιστον 27 από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε η εξέγερση.
Εκατοντάδες επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, λίγο μετά το πέρας του τηλεοπτικού διαγγέλματος, με το οποίο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την διάλυση της κυβέρνησής του και το σχηματισμό νέας αργότερα σήμερα Σάββατο.
"Λυπάμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ.

Οι διαδηλωτές, που είχαν προηγουμένως αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πλατεία και να μετακινηθούν σε δρόμους γύρω από την πλατεία από στρατιώτες, φώναζαν συνθήματα όπως "ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς" αμέσως μετά την ομιλία του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Η μάρτυρας είπε ότι είδε μικρής έκτασης φωτιά στο κτίριο Μογκάμα, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες στην πλατεία, στην οποία υπάρχουν σύννεφα καπνού και δακρυγόνων.

Λίγο πριν την μετάδοση της ομιλίας του Μουμπάρακ, φαινόταν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο της πλατείας, από όπου νωρίτερα χιλιάδες διαδηλωτές αποπειράθηκαν να πάνε μαζικά προς το κτίριο της βουλής, αλλά αποκρούστηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και βλημάτων από καουτσούκ.
Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οι στρατιώτες χαιρετούσαν με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές που αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνέρρευσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.
Έντονη ανησυχία από τη διεθνή κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο με ανησυχία.
Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, βαρόνη Κάθριν Άστον, κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν "αμέσως και άνευ όρων" όλους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες Παρασκευή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ για περίπου 30 λεπτά της ώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Στη συνομιλία αυτή ο Ομπάμα κάλεσε τον Μουμπάρακ να τιμήσει τις υποσχέσεις του να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό στη χώρα του, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και την φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές "ευκαιρίες" για το λαό του.
"Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του Αιγυπτιακού λαού", δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία.
Στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών πραγματοποίησε απόψε αναγκαστική προσγείωση, μετά από απειλητικό τηλεφώνημα.
Το αεροσκάφος που έκανε το δρομολόγιο Κάτιγουικ - Κάιρο, μετέφερε 251 επιβάτες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο και το αεροσκάφος θα ελεγχθεί από ειδικούς.
NEWS247