Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ ΔΕΝ ΕΚΡΥΨΕ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΣ!



Τυχεροί µόνο  οι φωτορεπόρτερ  που κατάφεραν να  κρυφοκοιτάξουν  από ψηλά και  να δουν τις  συντηρήτριες  να «πυροβολούν»  µε λέιζερ  τη µαρµάρινη  κόρη, για να την  καθαρίσουν από  τη µαύρη κρούστα  που την τυλίγει  «Πλένονται» δηµοσίως µέσα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Μόνο που αντί για σαπούνι οι µαρµάρινες κόρες του Ερεχθείου χρησιµοποιούν... λέιζερ 
Πιτσιρίκια που πίστευαν ότι θα δουν να ξετυλίγονται µπροστά στα µάτια τους κινηµατογραφικά εφέ. Μπαµπάδες που έψαχναν αφορµή να ξεκολλήσουν τα καµάρια τους από τον Μποµπ τον Σφουγγαράκη (µην το γελάτε, ακούστηκε και αυτό!). Συντηρητές που έσπευσαν από επαγγελµατική «διαστροφή». 

Πάνω-κάτω αυτό ήταν το κοινό – περί τα 80 µε 100άτοµα – που είχε από τις 19.30, τοβράδυ της Παρασκευής, πιάσει «στασίδι» στονµικρό εξώστη που φιλοξενεί τις Καρυάτιδες στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. ∆εν ήταν και λίγο άλλωστε που θα είχαν την ευκαιρία να δουν µπροστά στα µάτιατους πώς καθαρίζεται µελέιζερ η πρώτη από τις στιβαρές κόρες του Ερεχθείου από την αιθάλη και τις επικαθίσεις αιώνων... 

Η «παράσταση» ξεκινάπερασµένες 20.00. Σε ρόλο σκηνής µια πλατφόρµα πάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί η Καρυάτιδα. Χρέη αυλαίας εκτελεί η ειδική προστατευτική κουρτίνα που τυλίγει την πλατφόρµα για να µην τεθούν σε κίνδυνο οι επισκέπτες λόγω του λέιζερ. Και πρωταγωνιστέςόχι µόνο η µαρµάρινη κόρη, που ο χρόνος και οι ρύποι την έχουν τυλίξει µε µαύρο πέπλο, αλλά και όλοι όσοι δουλεύουν για να την «ξεπλύνουν» και ναανακαλύψουν την «αυθεντική» της όψη. 


«Σύµβολα της Ακρόπολης επί2.500 
χρόνια, οι Καρυάτιδεςείδαν πολλά.


Ένιωσαν την Ιστορία ναπληγώνει το σώµα τους. Εζησαν πυρκαγιές, έχασαν τα χέρια τους, είδαν το Ερέχθειο να µετατρέπεται σε χριστιανικό ναό και έδρα του χαρεµιού. Τραυµατίστηκαν από οβίδα κάτα τη διάρκεια της Επανάστασης και έχασαντη µία όταν οΕλγιν αποφάσισε να πάρει την καλύτερα σωζόµενη», λέει στο κοινό που παρακολουθεί ευλαβικά ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής ∆ηµήτρης Παντερµαλής. 


«Καθαρίζονταςτην Καρυάτιδα,είναι σαν να τραβάµε µια κουρτίνα και να βλέπουµε τις επεµβάσεις και τις πληγές του παρελθόντος. Πληγές που δεν ξέρουµε αν θα τις κλείσουνε, διότιαποτελούν κι αυτές κοµµάτι της Ιστορίας». 

Η µεγάλη στιγµή φτάνει. Η πλατφόρµα σηκώνεται ψηλά. Η κοτσίδα της Καρυάτιδας βρέχεται µε ειδικό υγρό που βοηθά στην απορρόφηση του λέιζερ και οι κουρτίνες τραβιούνται. Την πρώτη µικρή απογοήτευση, επειδή θα παρακολουθούσαν τον καθαρισµό σε οθόνη µέσω κάµερας – τυχεροί µόνο οι φωτορεπόρτερ που είχαν ειδική άδεια λόγω της ηµέρας να δουν απόψηλά τι συνέβαινε πίσω από την κουρτίνα –, ακολούθησε ο ενθουσιασµός. 

Κι ήταν όντως εντυπωσιακό, σαν µαγική εικόνα, να βλέπεις µπροστά στα µάτια σου τη µαυρισµένη κοτσίδα να «πυροβολείται» από το λέιζερ και να γίνεται «λευκή». 

Πρωτοποριακό πάντρεµα υπέρυθρης και υπεριώδους ακτινοβολίας που «καθάρισε» και τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε από τον αείµνηστο καθηγητή Θεόδωρο Σκουλικίδη και το ΙΤΕ Κρήτης και για αυτήν ζήτησε να ενηµερωθεί και το Βρετανικό Μουσείο, που στο παρελθόν είχε τρίψει µε συρµάτινες βούρτσες τα Γλυπτά του Παρθενώνα για να τα γυαλίσει! 

Ενα τέταρτο αργότερα, η παράσταση τελειώνει. Ο συντηρητής του µουσείου Κώστας Βασιλειάδης µαζί µε τον ∆ηµήτρη Παντερµαλή και τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής ∆οµής και Λέιζερ του Πανεπιστηµίου Κρήτης, Κώστα Φωτάκη, απαντούν στις απορίες του κοινού. 

Και µαθαίνουµε πως για κάθε Καρυάτιδα απαιτούνται τρεις έως τέσσερις µήνες για να καθαριστεί ανάλογα µε το πάχος της κρούστας.Πως τελευταία φορά που συντηρήθηκαν τα αγάλµατα ήταν το 1970, ενώτο 1979 κατέβηκαν από το µνηµείο. Πως η µαύρη κρούστα είναι συγκεντρωµένη κυρίως στα σηµεία που τογλυπτό ήταν στεγασµένο. Η βροχή ξέπλενε την ακάλυπτη πλευρά του, όµως µαζίµε την κρούστα, παρέσερνε και λεπτόµερειες του γλυπτού διάκοσµου.Πως για λόγους ασφαλείας οι συντηρητές δεν µπορούν να δουλέψουν πάνω από ένα δίωρο µε λέιζερ. Και πως η εµπορική αξία του κάθε µηχανήµατος ανέρχεται σε 50.000-60.000 ευρώ, αλλά αυτή τη στιγµή δεν κυκλοφορούν στην αγορά.

INFO
Όσοι δεν κατάφεραν να δουν τον καθαρισµό των Καρυατίδων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης (Δ. Αρεοπαγίτου 15), καθηµερινά γύρω στις 10.00 µπορούν να παρακολουθούν ζωντανά, µέσω κάµερας, το λέιζερ να «πλένει» την κόρη

Η θέα δεν τους άφηνε να φύγουν

Ύστερα από την Καρυάτιδα µε λέιζερ, το µενού προέβλεπε Καρυάτιδα... α λα κρεµ. ∆ιότι εκτός από την επίσηµη παρουσίαση του καθαρισµού, η νύχτα της Παρασκευής ήταν η πρώτη βραδιά που το Νέο Μουσείο Ακρόπολης έµενε ανοιχτό έως τις 22.00, ενώ το εστιατόριό του παρέµεινε ανοιχτό έως τα µεσάνυχτα. Και µπορεί να µην είχε ουρές στην είσοδο λόγω του διευρυµένου ωραρίου – περισσότεροι έφευγαν παρά έκοβαν εισιτήριο στις 19.30 µε 20.00 – αλλά στο εστιατόριο το ντεµπούτο ήταν εντυπωσιακό. Χωρίς κράτηση δεν υπήρχε περίπτωση να βρούµε τραπέζι (µε ελάχιστες εξαιρέσεις για λίγα ζευγάρια) σε έναν χώρο 260 θέσεων. Οπου οι τιµές αρχίζουν από τα πέντε ευρώ για τα πρώτα πιάτα και φτάνουν έως τα 18 για τα κυρίως, ενώ τα ακριβότερα κρασιά κοστίζουν περί τα 30 ευρώ. Η ακαταµάχητη θέα του Ιερού Βράχου και το τσουχτερό κρύο έκαναν τους θαµώνες διστακτικούς να αποχωρήσουν. Και οι σερβιτόροι ευγενικά άρχισαν να τους ζητούν την αποχώρησή τους όταν πια το ρολόι είχε δείξει µισή ώρα µετά τα µεσάνυχτα. 

ΤΑ ΝΕΑ ΟΝLINE

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ


Αστυνομία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ...

Από face control θα περνάνε όσοι μπαίνουν σε κτίρια του πανεπιστημίου, καθώς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλεια. Χάνουν τη διαχείριση του ασύλου οι πρυτάνεις. Διαμαντοπούλου: "Το άσυλο 'σκοτώνουν' αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν". Στείλτε μας την άποψή σας
Μεγάλες αλλαγές σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και την ασφάλεια των Πανεπιστημίων προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Τα Νέα" δηλώνει ότι μετά τα γεγονότα της Νομικής, το υπουργείο είναι αποφασισμένο να βάλει τέλος στο καθεστώς γενικής ανομίας.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζει ότι με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο ουσιαστικά η διαχείριση του ασύλου περνάει από τους πρυτάνεις στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργεί εκτός πανεπιστημίου.
Το Συμβούλιο αυτό θα αποφασίζει αν θα πρέπει να κληθεί η αστυνομία και ειδικά σε περιπτώσεις που τελούνται αυτόφωρα αδικήματα.
Επίσης ένα σημαντικό μέτρο που εξαγγέλλει η υπουργός είναι ότι οι σχολές θα αποκτήσουν ιδιωτική αστυνομία ή Security.
Όσοι μπαίνουν στα πανεπιστημιακά κτίρια θα ελέγχονται αυστηρά, ώστε να μπει τέλος στη σημερινή κατάσταση.
Πρώτα διοικήσιμο, μετά αυτοδιοίκητο
Σε ερώτηση για το αν θα καταργηθεί το άσυλο, η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει ότι "το άσυλο «σκοτώνουν» αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν" και κάνει λόγο για καθηγητές που προπηλακίζονται και χώρους πανεπιστημίων που έχουν καταληφθεί από άτομα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η υπουργός προσθέτει ότι στόχος του υπουργείου είναι να αποκατασταθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προσώπων στους χώρους του πανεπιστημίου και να προστατευθεί η δημόσια περιουσία.
"Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιμο. Αυτό θα γίνει όπως γίνεται σε όλες τις δηµοκρατικές χώρες µε σπουδαία πανεπιστήµια όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθµη λειτουργία τους στην Εισαγγελία και τις Αστυνοµικές Αρχές".
Η κατάληψη της Νομικής
Αναφερόμενη στην κατάληψη της Νομικής από 250 μετανάστες, η υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και κάθε μετανάστης να κριθεί ξεχωριστά για το αν θα πάρει άσυλο ή θα απελαθεί.
Σε ερώτηση για τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε χωρίς επεισόδια και χωρίς να ανοίξει μύτη, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεισφορά των πρυτανικών αρχών, που έστω και στο τέλος ανέλαβαν τις ευθύνες τους.
ΝΕWS 247

Η Αίγυπτος απογειώνει το πετρέλαιο - Στα 100 δολάρια το βαρέλι


- Οι φόβοι οτι η εξέγερση θα επεκταθεί εκτινάσσουν τον μαύρο χρυσό
- Τα Στενά του Σουεζ υπό πολιορκία - Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εκκενώνουν το προσωπικό τους
- Ποιοί γνώριζαν πολύ καιρό πριν οτι ο κόσμος θα ξεσηκωθεί



Ευκαιρία για τους εγχώριους κερδοσκόπους αλλά και για τους διεθνείς να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η αναταραχή στην Αίγυπτο για να εκτινάξουν τις τιμές των καυσίμων στα ύψη.

Από την Πέμπτη και μετά το ελαφρύ αργό "τσίμπησε" και πήγε από τα 85 στα 90 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent σήμερα το πρωί ενισχυόταν κατά 6 σεντς στα 99,48 δολάρια το βαρέλι. 

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Η Αίγυτπος θεωρείται μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή φυσικου αερίου, όμως εκτός από αυτό στην Αιγυπτο είναι και το περίφημο Σουέζ.

Αρκεί να θυμίσουμε οτι η εξέγερση δεν ξεκίνησε απο το Κάϊρο αλλά από το Σουέζ και κάποιοι πλέον ψιθυρίζουν οτι υπήρχε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ώστε να υπάρξει αναταραχή στα Στενά.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν ξένα δημοσιεύματα εδω και αρκετούς μήνες υπήρχε έγγραφο του αμερικανικού υπουργειου Εξωτερικών το οποίο προειδοποιούσε για εξέγερση στην Αίγυπτο με λεπτομέρειες για το πως και το πότε οι οποίες βγήκαν αληθινές....

Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες ανησυχούν, όπως και ναυτιλιακές που χρησιμοποιούν το πέρασμα. Η κατάσταση στην πόλη είναι χαοτική.

Τα Στενά του Σουέζ είναι το συντομότερο πέρασμα για τα πλοία αντί να κάνουν ολόκληρο κύκλο και να περνουν από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
Είναι η μικρότερη απόσταση ανάμεσα στην Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και από το 1869 εξυπηρετεί την διεθνή ναυτιλία.

«Στον βαθμό που η αστάθεια συνεχίζεται, η αντίδραση των επενδυτών θα ωθήσει κατά πάσα πιθανότητα προς τα πάνω τις τιμές πετρελαίου και τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και θα ασκήσει πιέσεις στις διεθνείς μετοχές», σχολίαζε σήμερα ανώτατο στέλεχος της PIMCO.  

Το οξύμωρο είναι οτι αυτό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα είναι οτι χρησιμοποιήθηκε ευρέως από πρατηριούχους το άλλοθι της αναταραχής στην Αίγυπτο για να αυξήσουν τις τιμές.

Ενώ η τιμή σε πολλά πρατήρια είχε αποκλιμακωθεί η τιμή της αμόλυβδης και είχε βρεθεί περίπου στο 1,5 κάποιοι αποφάσισαν οτι η κρίση χτύπησε τα πρατήριά τους!

Ετσι μπορούσε κανείς να βρεί σε πράτηρια στο λεκανοπέδιο αμόλυβδη με 1,70 ευρώ, ενω κάποιοι άλλοι για να γίνουν πιο πιστευτοί υπήρχαν πρατήρια που πωλούσαν την Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης στα 75 λεπτά το λίτρο και την Κυριακή στα 78!

Ωστόσο, οι τιμές στα  ελληνικά διυλιστήρια δεν έχουν ακόμα ανέβει  – αφού υπάρχουν αποθέματα. Κάποιος λοιπόν πρέπει να ενημερώσει τους κερδοσκόπους πρατηριούχους οτι το πετρέλαιο που βάζουν στα πρατήριά τους δεν έρχεται κατευθείαν από το Κάϊρο.

NEWSIT.GR


ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ TOY KAΙΡΟΥ


Θρήνος για τις καταστροφές στο αρχαιολογικό μουσείο του Καϊρου! Φωτογραφίες ντοκουμέντο

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αl-Jazeera έδειξε συγκλονιστικά πλάνα από τις καταστροφές που έγιναν σε ανυπολόγιστης αξιας ευρηματα στο αρχαιολογικό μουσείο του Καϊρου.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Μάργκαρετ ΜέΪτλαντ πολλά από τα εκθέματα που έχουν καταστραφεί είναι από τον τάφο του Τουταγχαμών αλλά και τις μούμιες των προπάππων του.
                    ΠΡΙΝ                                                                                                 ΜΕΤΑ
Το έκθεμα μετά...Το έκθεμα πριν


Το έκθεμα μετά...Το έκθεμα πριν

Μια από τις μούμιες μετά...Μια από τις μούμιες πριν
NEWSIT.GR