Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ ...

Ελπίδα θεραπείας για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας...

ΛΟΝΔΙΝΟΔιεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε ένα ένζυμο-«κλειδί» στην εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της πιο κοινής αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων ατόμων στον αναπτυγμένο κόσμο. Ελπίζεται ότι η ανακάλυψη του ενζύμου DΙCΕR1, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature», θα οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία αυτής της σοβαρής πάθησης.

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και μας επιτρέπει να διαχωρίζουμε τις λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την κεντρική μας όραση. Οταν ένα άτομο εμφανίζει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, χάνει σταδιακά την κεντρική όρασή του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φέρει σωστά εις πέρας καθημερινά καθήκοντα, όπως το διάβασμα, η οδήγηση ή και η αναγνώριση προσώπων. Η πάθηση «πλήττει» ένα στα 50 άτομα άνω των 50 ετών καθώς και ένα στα πέντε άνω των 85 ετών. Αν και τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά, στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται το κάπνισμα, η υπέρταση και το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το ένζυμο DΙCΕR1 ήταν λιγότερο δραστήριο στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ασθενών με την πιο συχνή, αποκαλούμενη «ξηρή μορφή» εκφύλισης της ωχράς. Οταν μάλιστα αποσιώπησαν σε ποντίκια το γονίδιο που παράγει το ένζυμο, τότε τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς των ζώων καταστράφηκαν.

Στη συνέχεια οι ειδικοί είδαν ότι το DΙCΕR1 είναι απαραίτητο προκειμένου να καταστρέφονται μικρά τμήματα γενετικού υλικού που ονομάζονται Αlu RΝΑ. Χωρίς το ένζυμο το Αlu RΝΑ συσσωρεύεται με τοξικές συνέπειες για τον αμφιβληστροειδή, οδηγώντας τον τελικώς στον θάνατο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαγιακρίσνα Αμπάτι του Πανεπιστημίου του Κεντάκι που συμμετείχε στη μελέτη, «τα νέα ευρήματα ανοίγουν μεγάλους ερευνητικούς δρόμους». Ο καθηγητής Αμπάτι ανέφερε ότι το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να εντοπίσουν μόρια τα οποία είτε θα αυξάνουν τα επίπεδα του DΙCΕR1 είτε θα μπλοκάρουν το Αlu RΝΑ και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά τους στο πλαίσιο δοκιμών.

το vima.gr