Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Εγκληματική η σεναριολογία για την οικονομία»

Αντεπίθεση εναντίον όσων διακινούν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «σεναριολογία που αγγίζει τα όρια της εγκληματικότητας» ενώ απηύθυνε μήνυμα προς το εξωτερικό «να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της».
Μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στο Μεγανήσι, ο πρωθυπουργός απάντησε στο όργιο φημών που προκλήθηκε από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο και ζήτησε από την Ε.Ε. «να σταματήσει η κακοφωνία».
«Χθες κάποιοι ανεύθυνα θέλησαν να ενσπείρουν το φόβο, ακόμη και για κερδοσκοπικούς λόγους» υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου ξεκαθαρίζοντας ότι στη συνάντηση που έγινε στο Λουξεμβούργου και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου «δεν συζητήθηκε κανένα σενάριο για έξοδο της χώρας από το ευρώ».
«Οι θυσίες του λαού δεν μπορεί να υπονομεύονται από την κακοφωνία. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Πρέπει όλοι να συναισθανθούν ότι η κατάσταση δε σηκώνει μαγικές συνταγές και μαγκιές. Απαιτεί ευρεία προσπάθεια» τόνισε.

Κατηγορηματική διάψευση Γιούνκερ
Κατηγορηματικά διέψευσε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από ευρωπαϊκό νόμισμα και ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν συζητάμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό είναι μια ανόητη ιδέα. Είναι ένα αδιέξοδο, ένας δρόμος που ποτέ δεν θα επιλέγαμε», είπε ο κ. Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι στη σύσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργου με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των ομολόγων του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης του προγράμματος για την Ελλάδα. «Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις 16 Μαΐου θα συζητήσουμε τυχόν ανάγκη επιπλέον οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα», είπε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι ή συσκεψη συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου και της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών. «Σε συνέχεια της ετήσιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας κατείχε την προεδρία του G20 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αποφάσισαν να συγκαλέσουν άτυπη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το G20. Κατά τη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο διεξοδικών συζητήσεων και γι' αυτό, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζ. Γιουνκέρ αποφάσισε να προσκαλέσει στη χθεσινή συνάντηση και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς για τη σημερινή κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Γιούνκερ αντέδρασε έντονα στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel περί εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα: «Δεν θα αφήσουμε τη ζώνη του ευρώ να εκραγεί έτσι χωρίς λόγο», είπε. «Αποκλείουμε και την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικούς χρέους, που συζητείται έντονα στις ευρωπαϊκές αγορές».
Η σύσκεψη
Στη σύσκεψη του Λουξεμβούργου συμμετείχαν επίσης ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών «η έκτακτη σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα».
ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου