Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Τα έργα θυσία στον Βωμό

            Η ανακάλυψη του Βωμού των Δώδεκα Θεών
Η ανακάλυψη του Βωμού των Δώδεκα Θεών στο Θησείο, καθιστά άλυτο γρίφο τον χρόνο ολοκλήρωσης των έργων στον Ηλεκτρικό. Κόντρα αρχαιολόγων με τη διοίκηση του ΗΣΑΠ, που θέλει να προχωρήσει σε κατάχωση. Προτείνουν υπερύψωση της γραμμής.

Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού λόγω των εργασιών ανακαίνισης των γραμμών του ΗΣΑΠ, θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα.
Όταν το Νοέμβριο του 2010 ανακοινώθηκε παράταση των εργασιών λόγω ανεύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων, στο σημείο ανάμεσα στο Θησείο και το Μοναστηράκι, κανείς δεν φανταζόταν ότι επρόκειτο για μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, τον Βωμός των Δώδεκα Θεών.
Ο βωμός βρισκόταν στο σημείο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ενώ αποτελούσε και ορόσημο καθώς και το κέντρο της αγοράς.
Επιπλέον είχε και τη χρήση της αφετηρίας για τη μέτρηση των αποστάσεων και οι αρχαιολόγοι των αποκαλούν χαρακτηριστικά ως την “πλατεία Συντάγματος” της αρχαίας Αθήνας.
Ο Βωμός των Δώδεκα Θεών, του οποίου ένα μικρό τμήμα είναι ορατό στην Αρχαία Αγορά, βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό του κάτω από τις γραμμές του τρένου.
                                                 Κόντρα για την κατάχωση
Η διοίκηση του ΗΣΑΠ, λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση του σταθμού στο κοινό έχει αποφασίσει την εσπευσμένη κατάχωση του βωμού, προκαλώντας τις οξύτατες αντιδράσεις των αρχαιολόγων.
Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν τη μοναδικότητα της ανακάλυψης και παρουσιάζουν το ζήτημα ως μία σπάνια ευκαιρία για να δούμε εξ αρχής την οργάνωση της τοπιογραφίας των αρχαίων Αθηνών μέσα στα όρια της σύγχρονης πόλης.
Η λύση που προτείνουν είναι υπερύψωση της γραμμής ή μεταφορά του βωμού.
Λίγα μνημεία των αρχαίων Αθηνών αναφέρει ο Θουκυδίδης στην ιστορία του”, τονίζει η αρχαιολόγος Ανδρονίκη Μακρή, ενώ προσθέτει πως “από αυτά ακόμη λιγότερα έχουν βρεθεί και υπάρχουν μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους της ασφυκτικά χτισμένης σύγχρονης πόλης. Αν κάποιος μας ρωτούσε, “ποια στάση πρέπει να έχουμε προς αυτά τα μνημεία εμείς οι σημερινοί Έλληνες”, η απάντηση είναι προφανής. Να τα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Να τα αναδείξουμε και να τα προβάλουμε με κάθε τρόπο.”
Ο γραμματέας της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας, Άγγελος Π. Ματθαίου περιγράφει πως “η αρχαιολογική σημασία του βωμού για την πρώιμη ιστορία της αγοράς, και μάλιστα τώρα με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή, είναι προφανής στους ειδικούς επιστήμονες. Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν δεν έχουν ακόμη γίνει κατανοητά σε βάθος, και πώς άλλωστε να γίνουν σε τόσο μικρό διάστημα, είναι επίσης προφανές στους ειδικούς. Χρειάζεται ακόμη πολλή μελέτη και περίσκεψη, όχι μόνο για τις πρώιμες φάσεις του ίδιου του βωμού αλλά και για τις συνέπειες που έχουν αυτές στην πρώιμη ιστορία της αρχαίας αγοράς.”
Αν γίνει κατάχωση, τότε ως κοινωνία θα έχουμε παραδεχθεί ότι δεν μπορέσαμε, ότι άλλοι υπαγορεύουν τους κανόνες, όσοι καταλήστευαν τον τόπο και, το κυριότερο, όσοι εκμαύλισαν τους ανθρώπους, όσοι συνέβαλαν να χάσουν οι Έλληνες την αξιοπρέπεια της φτώχειας και της ολιγάρκειας τους, όσοι ξεπούλησαν τη συνείδηση του εμείς αντί του εφήμερου εγώ, όσοι συστηματικά διέσυραν, ευτέλισαν και κατέστησαν το παρελθόν ανυπόληπτο αντί του δανείου ευμαρούς παρόντος”, περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Άγγελος Π. Ματθαίου.
Την Κυριακή (13/03) στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αρχαία αγορά των Αθηνών, σχετικά με την επικείμενη κατάχωση του Βωμού των 12 Θεών από τον ΗΣΑΠ. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών.
 news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου